Archive for March, 2009

En vanlig dag i Iran

Monday, March 2nd, 2009

Drosjesjåføren bremser og kjører inn til veikanten i det bilen begynner å hoste og harke på vei fra Persepolis til Shiraz. Uten ord går han ut og åpner panseret. Gjennom frontruten ser jeg at han har koblet to ledninger fra hverandre og suger lenge på den ene enden. Jeg går ut for å betrakte situasjonen. “Irani”, forklarer han oppgitt. Vi bestemmer oss for å forlate drosjen i det han begynner å demontere sin tredje del i motorrommet.

Olav peker på en hund som har endt sine dager på motorveien, mens vår nye reisekamerat, Magnus, på et øyeblikk har funnet en minibuss som kan ta oss videre til Shiraz.

Det er akkurat plass til oss. Jentene kniser og guttene spør hva vi heter og hvor vi kommer fra. “Norvesj”, har vi lært oss å svare. Alle ler, men det er ikke sikkert vi ler av det samme. “You are beautiful”, sier en jente til meg. Jeg gestikulerer “takk det samme”. Noen gir Olav en telefon. De har tydeligvis en venn som kan snakke engelsk. De gjør sitt beste i begge ender, men det ser ikke ut som det kommer noe fornuftig ut av samtalen.

Vi prøver å gå av sammen med de andre i Shiraz, men sjåføren insisterer på å ta oss helt frem til døren. Før you-are-beautiful-jenten går av snur hun seg og peker på oss etter tur mens hun sier “I love you”.