En vanlig dag i Iran

Drosjesjåføren bremser og kjører inn til veikanten i det bilen begynner å hoste og harke på vei fra Persepolis til Shiraz. Uten ord går han ut og åpner panseret. Gjennom frontruten ser jeg at han har koblet to ledninger fra hverandre og suger lenge på den ene enden. Jeg går ut for å betrakte situasjonen. “Irani”, forklarer han oppgitt. Vi bestemmer oss for å forlate drosjen i det han begynner å demontere sin tredje del i motorrommet.

Olav peker på en hund som har endt sine dager på motorveien, mens vår nye reisekamerat, Magnus, på et øyeblikk har funnet en minibuss som kan ta oss videre til Shiraz.

Det er akkurat plass til oss. Jentene kniser og guttene spør hva vi heter og hvor vi kommer fra. “Norvesj”, har vi lært oss å svare. Alle ler, men det er ikke sikkert vi ler av det samme. “You are beautiful”, sier en jente til meg. Jeg gestikulerer “takk det samme”. Noen gir Olav en telefon. De har tydeligvis en venn som kan snakke engelsk. De gjør sitt beste i begge ender, men det ser ikke ut som det kommer noe fornuftig ut av samtalen.

Vi prøver å gå av sammen med de andre i Shiraz, men sjåføren insisterer på å ta oss helt frem til døren. Før you-are-beautiful-jenten går av snur hun seg og peker på oss etter tur mens hun sier “I love you”.

7 Responses to “En vanlig dag i Iran”


 1. Pål Says:

  Venter spent på fortsettelsen…

  Tydelig at du har draget på iranske damer!


 2. Kjetil Says:

  Kommer du hjem med en uåpnet burka? 😉 Kan bli spennende det, men pass deg for Siv Jensen hun står i tollen på Gardermoen og passer på at noen ikke smugler muslimer til Noreg, så gjem henne godt ned i kofferten 🙂


 3. johannes Says:

  Må skuffe deg med at det ikke er noen spennende fortsettelse på den historien, Pål 🙂

  Ellers har “uåpnet burka” allerede blitt et fast uttrykk her!


 4. Tale Says:

  Eg ventar spent på fortsettelsen óg… går det bra med deg? Håpar du ikkje har funne mindre vennlige folk… Når kjem du heim, og viktigere, når kjem du på Englandstur?

  Stor klem!


 5. johannes Says:

  Ja, det ble litt dårlig med blogging… Men jeg har fortsatt et par dager på meg før reisen tar slutt 🙂 Vi får se om det blir nok fridager til en englandstur i år, men hvem vet!


 6. Tale Says:

  Du var jo veldig flink å blogge ei stund, men så tok det litt av…har vel en tendens til å bli sånn.
  Forstår godt om du ikkje har ferie til overs etter Iran-turen. Vi skal fire veker til USA i sommer, så det blir nok ingen fleire norgesturar på meg heller i år…men det kan jo hende at du må på “foretningsreise”, og da er du iallefall meir enn velkommen til å stikke innom til oss 🙂


 7. Robert Carpenter Says:

  I just wanted to drop a note…unrelated to this blog post but in regards to http://www.johanneshoff.com/arduino-command-line.html

  Thanks so much for helping me to liberate my arduino programming from that awful IDE. I still haven’t quite gotten all the errors weeded out of the build process but at least I can feel at home using Vi to edit my software. Its a valuable piece of documentation.

  Robert