Jalals gjestehus

For et par dager siden dro vi fra Bandar Abbas helt sør i Iran, nordover til Kerman. På bussen fikk vi såklart tre nye venner, og som vanlig var en av dem en ingeniøren som kunne engelsk godt. Han gikk tidlig av, så vi ble sittende å snakke med to jenter som mellom seg kunne rundt fire engelske ord. Det var ikke lett å få sagt så mye, men med litt tegning i boken min fikk vi formidlet hvem vi var og hvor vi skulle. Det var derimot ikke så lett å spørre om anbefalinger for overnatting. Lonely Planet boken er grei å ha, og vi trengte ikke lete lenge før vi fant Jalals gjestehus: “It has convenient little luxuries like washing machine, internet…” — mer trengte vi ikke vite, særlig da det kostet 10 euro for natten.

Tegnekunnskapene blir satt på prøve når man skal kommunisere uten felles språk

Tegnekunnskapene blir satt på prøve når man skal kommunisere uten felles språk

Og Jalals gjestehus er et hus etter min smak! Vi bor i en stor stue dekket med persiske tepper. På kjøkkenet står en fascinerende tebryggemaskin hvor gassblusset står på hele dagen. I kjøleskapet finnes de mest fantastiske dadler jeg noen gang har smakt; de smelter på tungen – selv en tannløs olding kan nyte disse uten problem. Langtidsgjesten Ali viser ivrig frem spesialitetene fra Kerman-området: Smør av sauemelk på et nanbrød sammen med en blanding av daddelekstrakt og sesamolje = fantastisk! Ikke minst er det et bra utgangskpunkt for dagsturer. Idag står ørkenvandring på programmet.

Tekokeren står på hele dagen. Sterk te trekkes i den øverste kannen, og kjelen under inneholder varmt vann til å spe ut med

Tekokeren står på hele dagen. Sterk te trekkes i den øverste kannen, og kjelen under inneholder varmt vann til å spe ut med

12 Comments

  • 1 Kjetil

    Posted February 21, 2009 at 12:33 pm
    Permalink

    Det bildet av dei Iranske damene som tegne va jo rett og slett fantastisk. Og internet og te-kokar som putra og koke heila tiå, må jo væra drømmen for deg detta. Fine plass å feira bursdagen me andre ord 🙂 Gratla igjen!

  • 2 johannes

    Posted February 21, 2009 at 10:02 pm
    Permalink

    Takk! Vi slapper godt av her, og tar noen dager til.

    Jeg kan forresten glede deg med at en av mine første handlinger i mitt tredevte leveår var å ta barten 🙂

  • 3 Gunvor

    Posted February 21, 2009 at 11:37 pm
    Permalink

    Hei, kjekt å titte innom bloggen din 🙂 og så må eg benytta anledningen til å gratulere deg med dagen! Kos deg videre i Iran! Stor knib frå kusinå di!

  • 4 Arnfinn

    Posted February 23, 2009 at 10:07 am
    Permalink

    Hei og gratulere med dagen på etterskudd. Ser ut som om du hadde en bra dag Johannes. Liker oppdateringene dine her på bloggen. Forstatt god tur.

  • 5 Kjerstin

    Posted February 23, 2009 at 10:55 am
    Permalink

    Det kommer vel noen ørkenbilder etter hvert? Og gratulerer med overstått, ja! Er seint ute, men jeg var i bryllup i fjellheimen i helgen, så jeg føler jeg har en brukbar unnskyldning.

  • 6 johannes

    Posted February 23, 2009 at 8:06 pm
    Permalink

    Takk for gratulasjoner og knib! 🙂 Skal se om jeg får ut noen ørkenbilder etter hvert, men det bør helst oppleves førstehånds!

    kj: Unnskyldning godkjent. Noen jeg kjenner som giftet seg?

  • 7 Kjerstin

    Posted February 24, 2009 at 8:45 pm
    Permalink

    Det var en liten bror, så man kan vel si at det er noen du kjenner.

  • 8 Pål

    Posted February 26, 2009 at 11:10 am
    Permalink

    Bartulerer (sic!) med dagen på etterskudd og velkommen inn i gruppen av oss som trasker rundt i vårt fjerde tiår!

    Veldig god blog! Gleder meg til å lese mer framover. God tur!

  • 9 Pål

    Posted February 27, 2009 at 12:40 am
    Permalink

    Edit: Det var et år til det ja… 29 ble du visst! Ingen hast med å bli tredve. Tredveårskrise, tredvææææårskrise

  • 10 Mahmoud

    Posted March 4, 2009 at 4:46 pm
    Permalink

    Hei Johannes!
    Jeg fikk bloggen fra Pål som vi jobber sammen her i Asker.
    Jeg vet ikke hvor dere er nå men dere burde besøke Isfehan, som har vært hovedstad tidligere under Kong Abbas. Her finnes utrolig mange historiske steder som er verdt å se på. En drosjefører kan kjøre dere til alle disse stedene. Her finned Atashkade, hvor tilhørte Zaratustra befolkningen. Atash betyr ild. På fjellene beholdt de ilden levende som symbol for renhet osv. Vang kirke er også veldig flott å besøke eller Alighapoo, hvor Kongen av Persia brukte som Apell. Folk i Isfehan er gode hånverkere spesielt i tepper som er laget av silke, sølv, seramikk og gravering i stein og metall. I “chahar bagh” som betyr “4-hage”, ser man bildene fra krigene med India og Russland, og kongelige gjester fra Europa.

  • 11 johannes

    Posted March 5, 2009 at 7:25 pm
    Permalink

    Hei, Mahmoud! Takk for reisetips! Faktisk er planen vår å dra til Esfahan i løpet av de nærmeste dagene. Det eneste som stopper oss er den jevne strømmen av fantastiske iranere vi møter her i Shiraz 🙂

  • 12 Mahmoud

    Posted March 14, 2009 at 9:19 pm
    Permalink

    Folk fra Shiraz er blandt varmeste av Iransk befolkning. Her kulturens vugge.
    Aylar som bor i Norge er fra Shiraz, men ikke si et ord om hva hun er berømt for, fordi de blir sterk fornærmet av å høre sånne rykter om sine landsmenn.
    Shiraz har hatt to berømte diktere Hafez og Saadi. Folk fra Shiraz er veldig stolt over dem.